fredag 4. desember 2009

Endelig ulv i Oslo


Ulvens gjeninntreden i oslomarka etter flere hundreårs fravær kan vil bli spennende å følge i tiden framover. Både ulveforkjempere og ulvemotstandere ønsker ulven velkommen i Oslo.

”Nå kan vi endelig vise at ulven ikke er farlig,” jubler ulveforkjemperne.
”Nå kan endelig ignorante urbanister også rammes av ulvens herjinger,” jubler ulvemotstanderne.

Hvilken av gruppene som får rett vil vi kanskje få se i tiden fremover. Om ikke ulven da finner ut at det slettes ikke er så gjevt i storbyen likevel, og vender nesa mot distriktene igjen. Sjansene er vel størst for at den gjør nettopp det.

Lenge har ulvemotstanderne ønsket seg ulv i Oslo slik at oslofolk også må tilpasse seg et liv med ulv i skogen. Med ulver i marka rundt Oslo vil ikke lenger folk kunne gå tur med løse hunder. Til og med hund i bånd kan risikere å bli angrepet av ulv.

Ulvemotstanderne gnir seg i hendene over at ikke bare jakthunder nå lever farlig, men også kosehunder fra byen. Det er synd at man må ønske at seg andre skal føle sin egen smerte for å få forståelse, men slik er det nå. Kanskje må det noen hundedrap til for at oslofolk skal få sympati med bygdetullingene i distriktene.

Nordmenn som ikke bor i ulveområdene har vist forbausende lite empati og sympati med de som bor i ulveområdene. Det er nesten som om de blir sett på som annenrangs borgere. De er bønder og bygdetullinger som ikke klarer å leve i pakt med naturen. Det blir interessant å se om opinionen for ulv vil endre seg om ulv tar hunder rundt Oslo eller om barnefamilier på tur blir konfrontert av flekkende ulvetenner.

Dagens utstrakte bruk av marka vil endres om ulven gjør alvor av å slå seg ned i oslomarka. Da vi ikke lenger kan bruke utmarka som før får også vi i Oslo føle konsekvensene av ulvens nærvær. Da er plutselig ikke ulvens gjeninntreden i norsk natur like koselig lenger.

Enkelte vil kanskje mene at det er for urbant for ulven i Oslo. Det bor for mange mennesker her som blir berørt av at ulven endrer deres bruk av skogen. Men da må jeg få lov til å minne om at det bor folk i distriktene også. De bor i ”villmarka”, som urbanistene liker å besøke når de skal gå i fjellet, fiske, jakte eller bare komme seg ut litt i naturen.

Folk i bygdene lurer nå på om krefter i Oslo vil fjerne ulven fra Nordmarka. Da vil de kanskje få forståelse for at ulven skal fjernes fra sine skoger, men slik vil det nok ikke gå. For det er forskjell på folk her i landet. Selv om avstanden fra Finnskogen til Oslo bare er et par timer med bil føles den lang for de som lever der i ”villmarka” i dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar